.

U I T N O D I G I N G

Expositie 60 Jaar Fruitcorso Corso Koorts

Het Fruitcorso bestaat inmiddels meer dan 60 jaar in Tiel en regio. Een unicum! Door de Corona -perikelen kon dit niet eerder gevierd worden, dat doen we nu komende september.

Reden voor het museum om hier een speciale wisseltentoonstelling voor te organiseren onder de titel “Corso Koorts”. In de tentoonstelling wordt de ontwikkeling van het Fruitcorso getoond, verhalen verteld en komen betrokkenen aan het woord.

In 2021 is het Fruitcorso opgenomen in de lijst van Unesco Werelderfgoed. Uiteraard is daar ook aandacht voor.

Datum : donderdag 8 september 2022

Programma:

16.30 uur:       aanvang en welkomstwoord door Jurriaan de Mol, directeur;

16.35 uur:       inhoudelijke toelichting door Ineke Strouken(voormalig directeur Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed) en Lisette Le Blanc (conservator);

16.50 uur:       speech en officiële opening door wethouder Dave Verbeek;

17.00 uur:       bezichtiging en apéritief;

18.00 uur:       einde programma.

RSVP: Graag vóór 2 september a.s. via email: C.Jonkman@museumtiel.nl

of telefonisch: tel.nr. 0344 614416.

ADRES: Flipje en Streekmuseum Tiel, Plein 48, 4001 LJ  Tiel.

Charles Jonkman

Hoofd balie- en publiekszaken

Plein 48

4001 LJ Tiel

Tel.nr. 0344-614416

.

Flipje Tiel

De avonturen van Flipje of Flipje is een Nederlandse stripreeks met de gelijknamige, fictieve figuur in de hoofdrol. Deze strip is van 1935 tot 1953 getekend als tekststrip. Tussen 2002 en 2015 verschijnen er vijf nieuwe stripboeken. In 2010 verschijnen er tevens twee verhalenboeken van Flipje bij Uitgeverij Holland.

Het titelpersonage dient als mascotte, oorspronkelijk van de in Tiel gevestigde jamfabriek De Betuwe en later van de stad Tiel. Hij werd in 1935 bedacht. In Tiel wordt hij onder andere geëerd met een museum, een standbeeld en stripfragmenten op bankjes in en rond het centrum.

De verhaaltjes laten de ontwikkeling zien van Flipje vanaf zijn geboorte (uit een betoverde framboos) in Kabouterland, waar hij na enkele afleveringen voorgoed vertrekt, zij het per ongeluk (per luchtballon). Hij belandt hierna in Dierenland, waar het hem blijkbaar wel bevalt want hij blijft er. Veel later gaat hij wel nog eens terug voor een bezoekje, samen met een paar vrienden die hij intussen heeft gemaakt. Hij neemt zijn intrek in het pension van juffrouw Schaap.

De verhaaltjes hebben allemaal ongeveer hetzelfde verloop: er ontstaat een probleem(pje), iemand haalt een streek uit enzovoort. Uiteindelijk is Flipje degene die zorgt dat alles goed afloopt waarna hij trakteert op limonade of jam of appelsap van… “maatschappij De Betuwe te Tiel”, de sponsor van al dit spannends.

De verhaaltjes zijn bedoeld voor kleine kinderen en hebben een beetje een “opvoedend” karakter rond de brave hoofdfiguur.

.

.

GESCHIEDENIS

Flipje is bedacht door reclamebureau Van Alfen in opdracht van de fabriek. Die wilde een publiekstrekker zoals de Verkade-albums in die tijd waren.[1]

Van Alfen bedacht ook de naam, die voluit luidt: “Flipje, het fruitbaasje van tiel”. De tekeningen werden eerst gemaakt door Daan Hoeksema (het waren toen nog geen verhalen) en later nog even door Henk Rotgans, die er voor het eerst een verhaaltje omheen bouwde. De echte start van Flipje was in 1936. De plaatjes werden vanaf toen getekend door E.M. ten Harmsen van der Beek en de teksten geschreven (op rijm) door diens echtgenote Freddie Langeler. Zij hadden samen een illustratiebedrijfje.

Hun dochter, de later bekende dichteres Fritzi Harmsen van Beek, hielp als kind haar ouders met het inkleuren van de Flipje-striptekeningen. Na de dood van haar vader maakte Fritzi serie 46 af op verzoek van De Betuwe. Ook serie 47 is van haar hand. Serie 48 tekende en schreef zij wel, maar na een ruzie met de jamfabriek werd deze serie niet uitgegeven. Pas zestig jaar later, in 2015, gaf uitgeverij De Bezige Bij ‘Flipje in Kabouterland’ uit.

Van de avonturen van Flipje en zijn vriendjes verschenen tot 1954 vijftig stripverhalen, uitgegeven door de Tielse jamfabriek De Betuwe. Flipje is in levenden lijve te zien op het jaarlijkse fruitcorso te Tiel, maar ook bij diverse tv-opnamen of beurzen in Nederland, zoals de vakantiebeurs en 50+beurs.

Van 2002 tot 2010 zijn er vijf nieuwe stripalbums op de markt gebracht.

.