Henk van Tuil uit Ochten en zijn schildermaatjes Ton Thiele, Helmie van Erp, Frans Kamp en Paula Kapellen houden zijn volop bezig met de voorbereidingen voor de expositie met andere Neder-Betuwse kunstenaars in de Hiense kerk aan Waalbandijk 95 in Hien-Dodewaard.

De opening zal op vrijdag 2 september om 10.00 uur worden verricht door René Peters, kamerlid voor het CDA en lid van de Vaste Kamercommissie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Peters is van huis uit iemand met grote belangstelling voor het ‘lokale’ en kwam ook via de lokale politiek in de 2e Kamer.

Openstelling

De expositie is vervolgens op zaterdag 3 september, vrijdag en zaterdag 9 en 10 september en vrijdag en zaterdag 16 en 17 september a.s. van 10-17 uur te bezichtigen of op afspraak.

Henk en zijn exposanten

Vanzelfsprekend komt Henk, die internationaal bekend staat vanwege de toepassing van techniek van oude meesters, ook nu weer nieuwe werken. Een ‘tekening’ van Rembrandt in een bijzondere enveloppe op een mooie achtergrond bijvoorbeeld. Janneke van Kalkeren van Doorn uit Ochten heeft al heel wat creatieve uitingen laten zien, maar nu werkt ze uitsluitend met grafiet en houtskool en maakt alleen portretten! Een aanwinst voor de expositie! Pieter de Regt uit Opheusden heeft een glaswerkplaats/atelier waar hij Glas in Lood opdrachten maakt en ook workshops geeft. Een fantastische combi met de expositie van schilderwerken in de kerk. Aangezien Pieter de Regt bij Groei & Bloei Midden-Betuwe ook bekend is als keurmeester en deelnemer van de tuinkeuringen, is het niet moeilijk een foto te vinden bij Jeannette den Hartog, de volgende exposant.

‘In de tuin’ het thema van de expositie van foto’ die door Jeannette den Hartog in haar eigen tuin in Ochten zijn gemaakt. Puur, zonder enige nabewerking. Alleen rekening houdend met omgeving en licht. Ook de aanwezige (wens)kaartencollectie is met detailfoto’s gemaakt in eigen of andere Betuwse tuinen van Groei & Bloei. Henk van Tuil beheerst de technieken van oude meesters, een langdurig proces. Gea Scheltinga uit Eldik heeft Het Melkmeisje van Johannes Vermeer in 1 uur geschilderd. Een welkome creatieve duizendpoot op de expositie ter variatie op de andere gasten. Gea is docent creatieve workshops, waar bijvoorbeeld inspiratie van de dikke dames van Theo Broeren verwerkt wordt in de schilderijen die gemaakt worden. Soms een knipoog, soms realistische portretten, soms auto’s, soms bloemen. Bettie Elzenaar en haar nicht Barbara van de Wetering tonen de resultaten van de extreme stooktechnieken Raku en African-fire. Betty is geboren en getogen in Ochten, maar woont sinds een paar maanden in Zoelen. Ze heeft daar een eigen keramiek atelier.

De werkstukken met craquelé hebben een raku glazuur. Ze worden bij 1000 graden roodgloeiend uit de keramische oven gehaald en branden verder in een afgesloten houtzaagselbak. Door een enorme temperatuurschok gaat het glazuur scheuren. Je hoort het ‘tinkelen’. Hierdoor ontstaat het typische craquelé-effect dat zo kenmerkend is voor raku. Bij African-fire worden de werkstukken eerst met koper-, kobalt- en ijzersulfaat behandeld. Daarna worden ze in een kuil met zaagsel en hout gestookt. De speling van de vlammen bepaalt het uiterlijk van het werkstuk. Andere werkstukken worden in een elektrische oven gestookt. Hierbij is het resultaat enigszins te sturen, wat bij raku en African-fire absoluut niet het geval is.

Telefoonnummer Henk van Tuil: 0622 18 16 33

Jeannette den Hartog 0643 13 72 3

.